Rólam

Mucsi Gergő 1987-ben született Szegeden. 2010-ben szerzett ütőhangszerművész, -tanári diplomát a Szegedi Tudományegyetemen.

2015 óta a szegedi Király-König Péter Zenei Alapfokú Művészeti Iskola,
valamint 2019 óta a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar
ütőhangszeres művésztanára.

Doktori tanulmányait 2016-ban kezdte meg a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Doktori Iskolájában.

2020-tól a Magyar Művészeti Akadémia művészeti ösztöndíjasa.

Tanulmányai alatt több országos és nemzetközi szakmai verseny díjazottja és nyertese volt, melyek közül kiemelkedő a Percussive Arts Society olaszországi tagozatának nemzetközi versenye, melyen vibrafon kategóriában I. helyezést ért el 2007-ben.

Egyetemi évei alatt két alkalommal Köztársasági Ösztöndíjban, valamint Szeged Városi Ösztöndíjban, és Kari Ösztöndíjban is részesült. Tevékenységét az SZTE Sófi József Alapítvány – első zenész díjazottként – Különdíjjal ismerte el.

A zene gyakorlata mellett kiemelten fontosnak tartja a zene elméleti, tudományos megközelítését is. Tanulmányai alatt a tudományos diákköri mozgalom aktív tagja volt, az SZTE Zeneművészeti Kar TDK versenyén két alkalommal I. díjat, majd a 2007. évi országos versenyen II. díjat nyert. 2012-ben az MTA Szegedi Bizottsága „A Tudomány Támogatásáért a Dél-Alföldön” Alapítvány pályázatán dolgozatával I. díjat nyert. 2016-ban Szeged Város pályakezdői művészeti támogatását nyerte el.

A tudományos munkán túl az ütőhangszerek széleskörű megismertetése, az ismeretterjesztés is kiemelt szakmai céljai közé tartozik. Több hangszertörténeti írása is megjelent online és nyomtatott cikk formájában. Számos ismeretterjesztő foglalkozás és rendezvény szervezője és fellépője. Hangszerbemutató előadásait 2010 óta szervezi, amelyekre az évek alatt már több mint 1500 gyermek és felnőtt volt kíváncsi. Előadásait folyamatos önképzéssel és tanulással igyekszik egyre jobbá tenni, hogy azok még élményszerűbbek legyenek.

A műfaji sokszínűség jegyében a kortárs- és a klasszikus zene mellett a könnyűzene is fontos szerepet tölt be munkájában: a Cseh Tamás Program által támogatott, verseket megzenésítő világzenei együttes, a MásKÉP zenekar ütőse volt, valamint részt vett Bornai Tibor (KFT) Tesztoszteron című produkciójában is. Művészbarátaival rendszeresen tart improvizatív avantgard és jazz koncerteket is.

Rendszeresen készít saját kompozíciókat és átiratokat ütőhangszerekre, amelyek jelentős része pedagógiai célú, gyermekeknek szánt alkotás.